Вегетариандар, вегетариандар, витаризм жана андан кийинкиси эмне болот? Бриттани!

5 10. 06. 2023
Экзосаясат, тарых жана руханияттын 6-эл аралык конференциясы

Vegetariánství je způsob stravování, kdy člověk nejí některé živočišné produkty, hlavně tedy maso (včetně ryb a kuřat), sádlo a nebo želatinu. Přesně řečeno vegetariáni nejí jatečné produkty, tedy nic, kvůli čemu bývá zvíře zabíjeno. Hovorově se zjednodušeně říká, že vegetariáni jsou ti, co nejí maso.

Důvodů proč se člověk rozhodne jíst bezmasitou stravu je několik a často se prolínají nebo přechází v čase jedna v druhou:

  • Zdravotní: Člověk dojde na základě nějaké informace k závěru, že jeho zdravotní potíže (případně jako preventivní opatření) by se daly vyřešit přechodem na vegetariánskou stravu.
  • Etické: Soucit se zvířaty. Láska ke všem zvířatům bez rozdílu rasy, pohlaví, podnebí, kontinentu.
  • Ekologické: Člověk dojde na základě vnější informace nebo vlastním myšlenkovým procesem k závěru, že svým nejedením masa pomůže k ochraně životního prostředí či planety. Většina rostlinné výroby totiž slouží jako surovina pro „výrobu“ živočišných produktů, a produkce masa a jiných živočišných produktů je tedy výrazně neefektivní (až 7:1 u hovězího masa kupříkladu) a je velkou zátěží pro životní prostředí.
  • Psychologické a společenské: Člověk vnímá stres zvířat těsně před jejich smrtí. Cítí pak větší sklony k podrážděnosti a agresivitě.
  • Únava: Po konzumaci masa se člověk cítí výrazně více unaven, neboť pro jeho zpracování je zapotřebí více energie. Některé studie uvádějí, že jde o velkou zátěž na bílé krvinky.

Veganství se zříká konzumace nejen masa, ale i vajec a mléčných výrobků, někdy i medu. Mnoho veganů z přesvědčení také nesouhlasí s rybařením, myslivostí, kožešinovým průmyslem, cirkusy či zoo; důsledně brané veganství v užším slova smyslu odmítá používání výrobků z kůže, vlny a hedvábí nebo kosmetiky testované na zvířatech či živočišné složky obsahující.

Ačkoli motivace jednotlivých veganů k přijetí tohoto způsobu stravování mohou být různé, nejčastějším důvodem je utrpení zvířat spojené s produkcí živočišných potravin v průmyslových velkochovech či při rybolovu. Mnoho veganů však principiálně odmítá jakékoli využívání a zabíjení zvířat pro potravu, a to především s argumentem, že konzumace živočišných produktů již v dnešní době vůbec není nutná (viz. Ekologické důvody vegetariánů a neefektivita získávání energie)

Vitariánství je výživový směr založený na přijímání výhradně tepelně neupravených potravin rostlinného původu, mezi což patří zelenina, ovoce, ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny.

Vitariáni pojídají tzv. živé jídlo (RAW food), které neprošlo tepelnou úpravou nad 42°C. Právě v tomto bodě se začínají ničit enzymy, které jsou důležitou součástí jídla člověka. Vitariáni totiž tvrdí, že enzymy tvoří život. Jakmile například upražíte mandli, už vám v zemi nevyklíčí, ale shnije. Vitariáni odmítají jíst tepelně upravované jídlo, jelikož, stejně jako maso, ve střevech zahnívá, což je podle nich jedna z příčin civilizačních chorob.

Breatharianismus je přesvědčení, že potraviny, a v některých případech i voda, nejsou nutné pro přežití, a že lidé mohou žít pouze z prány, vitální životní síly, o které se mluví v hinduismu.  Podle Ayurvedy, sluneční světlo je jedním z hlavních zdrojů prány.

U nás je bretharianismus nejvíce spojen s Henri Monfortem, který jej představil širší české veřejnosti. Rozhodně ale není jediným. Uvádí se, že po celém světě žije minimálně na desítky tisíc lidí, kteří se stavují obdobným způsobem.

Určitě tento směr není pro každého, ale je to stejné jako s předchozími směry. Člověk k tomu musí dospět a to jak duchovně tak fyzicky.

Podívejte se na film o lidech žijících z prány. Najdete zde i reference na klinické studie:

Moje stravovací preference

көрүү Results

Жүктөлүүдө ... Жүктөлүүдө ...

Окшош макалалар